19.1.2013

Tea time - Tea Cabinet, Cups and Kettles- Part 2


Scones,tea and champagne...love

(Pic: Pinterest)

Te nämndes första gången i Europa 1559.

När jag dricker te hemma är det roligt att hälla upp teet i en vacker kanna och ha en stor fin kopp. Använder i större utsträckning påste men också löst te. Vid tillagning av löst te brukar man säga att ca 3 gram per kopp är en lämplig mängd. Vattnets temperatur har stor skillnad på dragningstiden. Även ju mindre oxiderat och ju finare kvalitet desto lägre temperatur och längre dragningstid. Svarta teer bör tillagas med vatten så nära kokpunkten som möjligt med 70 grader räcker redan för gröna och vita teer. Temperaturen för oolongteer beror på oxidationsgraden. En del oolongteer är bara lätt oxiderade och då räcker 80 grader. Detta är bara generella riktlinjer.

Holländska designer  Femke Roefs har designat en intressant Tea Cabinet, en liten oas för te älskaren. Istället för att bara ta en snabb slurp från en gammal mugg, bör te drickandet återigen bli en avkopplande ritual, menar Femke Roefs. I de stora te-drickande kulturerna i Japan och Mellanöstern, gör drycken mera än bara släcker törsten, där uppfyller den också en viktig social roll. Med detta i tankarna skapade Roefsen en  te vagn i bambu med hjul under, komplett med en handgjord vattenkokare i koppar och tillhörande värmekälla, plus utrymme för koppar, fat, godis och olika sorters teer. Tyckte detta var en väldigt spännande kreation.

Tänkte även dela med er inspiration till trendiga tekärl!


modern tea party

(Pic: http://www.modernpartyideas.com/themes/modern-tea-party/)

Tee mainittiin Euroopassa ensimmäisen kerran vuonna 1559.

Kun teetä juon kotona on mukava tarjota sitä kauniista kannusta ja juoda isosta kupista. Käytän pääasiassa pussiteetä mutta myös välillä ihan irtoteetä. Noin 3 g irtoteetä on sopiva annoskoko per kuppi. Veden lämpötilalla on suuri vaikutus teen makuun.
Tee valmistetaan hauduttamalla teelehtiä teetyypistä ja tarkemmasta lajikkeesta riippuen 1–15 minuuttia. Lyhin haudutusaika on vihreällä teellä, pisin joidenkin alueiden valkoisella teellä.
Keitettävän veden tulee olla raikasta, esimerkiksi vasta hanasta otettua, jotta se sisältäisi riittävästi happea irrottamaan teestä täyden maun.
Nautittavaan teemäärään nähden tulisi käyttää mahdollisimman pientä kannua, siten että se on täynnä. Silloin aromit eivät pääse haihtumaan ja kannu pysyy paremmin kuumana.
Haudutusajan kesto on kaikkein tärkein tekijä maun kannalta. Jos haudutus kestää liian kauan, teestä voi tulla kitkerää tai samean makuista, ja liian lyhyt haudutus ei anna makua.
Hauduttaessa valtaosa teen kofeiinista liukenee ensimmäisen minuutin aikana, joten pidempi haudutusaika ei lisää teen kofeiinipitoisuutta.


Sen sijaan että teetä vaan joisi nopeasti vanhasta mukista, teen juonnista pitäisi tulla rentouttava uusi rituaali, uskoo Femke Roefs. Suurimmat teen juomis kulttuurit tulevat Japanista ja Lähi-idästä, juoma tekee muutakin kuin sammuttaa janon, se myös täyttää tärkeä sosiaalisen merkityksen. Tässä mielessä, Roefs loi  bambu tarjoiluvaunun, jossa on käsityönä valmistettu vedenkeitin kuparista ja mukana on lämmitin sekä tilaa kupeille, lautasille, makeisille ja erilaisille ​​teelaaduille. Lyhyesti sanottuna, vaunu toimii ylellisenä keskipisteenä  tämän ikivanhan juoma tunne tilaisuudessa muuttaa arkipäiväinen osaksi kokemus maisteluun.

Olen ohessa koonnut ideoita vähän minulle uusista tee astioita, toivottavasti inspiroidutte näistä!

Picture_39


Picture_40


Picture_37

(Pics: sweetpaul.typepad.com)

Tea was mentioned first time in Europe in 1559. I prefer to serve tea from a beautiful teapot and drink it from a large cup. I prefer use teas in bags at work as well and use loose tea at home. Here is some good advice about brewing tea:

The traditional method of making or brewing a cup of tea is to place loose tea leaves, either directly or in a tea infuser, into a tea pot or teacup and pour freshly boiled water over the leaves. After a few minutes, the leaves are usually removed again, either by removing the infuser, or by straining the tea while serving.
Most green teas should be allowed to steep for about two or three minutes, although some types of tea require as much as ten minutes, and others as little as 30 seconds. The strength of the tea should be varied by changing the amount of tea leaves used, not by changing the steeping time. The amount of tea to be used per amount of water differs from tea to tea, but one basic recipe may be one slightly heaped teaspoon of tea (about 5 ml) for each teacup of water (200–240 ml) (7–8 oz) prepared as above. Stronger teas, such as Assam, to be drunk with milk, are often prepared with more leaves, and more delicate high-grown teas such as a Darjeeling are prepared with somewhat fewer (as the stronger mid-flavors can overwhelm the champagne notes).
The best temperature for brewing tea depends on its type. Teas that have little or no oxidation period, such as a green or white tea, are best brewed at lower temperatures, between 65 and 85 °C (149 and 185 °F), while teas with longer oxidation periods should be brewed at higher temperatures around 100 °C (212 °F). The higher temperatures are required to extract the large, complex, flavorful phenolic molecules found in fermented tea. In addition, boiling reduces the dissolved oxygen content of water. Dissolved oxygen would otherwise react with phenolic molecules to turn them brown and reduce their potency as antioxidants. To preserve the antioxidant potency, especially for green and white teas brewed at a lower temperature, water should be boiled vigorously to boil off any dissolved oxygen and then allowed to cool to the appropriate temperature before adding to the tea. An additional health benefit of boiling water before brewing tea is the sterilization of the water and reduction of any dissolved VOCs, chemicals which are often harmful.


Instead of just a quick slurp from an old mug, drinking tea should once again become a relaxing ritual, believes Femke Roefs. In the great tea-drinking cultures of Japan and the Middle East, the beverage does more than just quench the thirst, it also fulfills an important social role. With this in mind, Roefs created a mobile bamboo tea trolley, complete with hand-crafted copper kettle and accompanying heat source, plus room for cups, saucers, sweets and all sorts of teas. In short, the trolley acts as a luxurious centrepiece to reinstill this age-old drink with a sense of occasion, transforming the mundane into an experience to be savoured.

Here is also a view of new tea home/kitchenware in Scandinavia!






(Source/Pics: www.femkeroefs.nl)







Artek - Aalto 900 Tea trolley white

Tevagnen 900 från Artek introducerades på världsutsällningen i Paris 1937. I formpressad björk, kakelplattor i svart eller vitt, rottingkorg och vita hjul. Formgiven av Alvar Aalto.

Alvar Aalto suunnitteli designklassikoksi kasvaneen tarjoiluvaunun alkujaan Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1937. Tarjoiluvaunu saa luonteenomaisen ilmeensä taivutetusta koivurungostaan, suurista vaneripyöristään, käsintehdystä punoskoristaan ja kaakelipintaisesta pöytätasostaan. Aalto suunnitteli tarjoiluvaunun kotikäyttöön ja se löytyykin muun muassa Villa Mairean oluhuoneesta.


Alvar Aalto originally created his tea trolley, which has now become a design classic, for the World Exhibition of Paris in 1937. The tea trolley gets its typical look thanks to the bent birch frame, the big plywood wheels, the hand-made rattan basket and the table's ceramic surface. Aalto designed the tea trolley for home use and in fact it can be found also in the living room of Villa Mairea, the villa designed by Alvar Aalto.







Eva Solo - Tea Bag







Eva Solo - My Tea teapot

My tea tekanna är en liten och rymlig tekanna för dagens bästa kopp te! Tekannan är droppfri och finns i vitt samt svart. Designen är från Eva Solo och My tea tekanna är gjord i porslin, rostfritt stål samt silikon. Rymmer 0,75 l.


Eva Solo My Tea -teepannu on kaikkien teen rakastajien ystävä. Kaunis, pieni My Tea -teepannu on tarkoitettu yhdelle ihmiselle päivän parhaisiin teehetkiin. Pannu ja siihen kuuluva teekuppi kulkevat helposti mukanasi aamiaispöytään, parvekkeelle, lukunurkkaukseen tai missä sitten haluatkin päivän parhaan kupillisen juoda. Teepannun materiaali on posliinia, ruostumatonta terästä ja silikonia, ja siinä on valumista estävä kaatonokka. Tilavuus 0,75 l.


The Eva Solo My Tea teapot is an innovation for all uncompromising tea lovers. It is designed for one person and is just big enough for a relaxing break. The My Tea teapot has a combined teapot-and-cup design, making it easy to carry around the house to your favourite reading chair, under the big tree in the garden or perhaps out on the patio. The simple design looks good in almost anywhere and also makes tea brewing a highly personal experience. The teapot is made of porcelain, stainless steel and silicone, and has a drip-free spout. It can hold 0,75 l and can be supplemented by the matching My Tea thermo cups, so you can share the best cup of the day with someone else.



Eva Solo My Big Tea Tekanna




Eva Solo - My Big Tea teapot

Eva Solos My Big Tea tekanna är en tekanna och tehuv i ett med ett stickat fodral som håller teet varmt. Rymmer 1,5 l.

Ihana talven suosikki 1,5 l teekannu. Kannulla on kaunis neule jota voi hyvin pestä 30 asteessa.

The My Big Tea teapot from Eva Solo is an all-in-one teapot and tea cosy. This teapot was conceived with a new charming knitted cover which helps to keep the tea hot. The teapot holds 1.5 litres.
My Tea thermo cups, 2 pcs


Eva Solo - My Tea Thermo Cups






Georg Jensen - Helena teapot with coaster 1,3 l


HELENA tea tin, holds 100g of tea



Georg Jensen - Helena tea tin, holds 100g of tea





Georg Jensen - Helena cups





Georg Jensen - Bernadotte thermo Jug, 0,75 l


LEGACY sugar bowl


Georg Jensen - Legacy Sugar Bowl





Georg Jensen - Quack serving jug beige


Halo Kettle


Le Creuset - Halo kettle


Oolong Kettle


Le Creuset - Oolong kettle


Small Teapot with Infuser


Le Creuset - Small teapot with Infuser







Alessi - Teo tea bag spoon/ teepussin alunen/sked för tepåse





Tonfisk Design - Warm gift Set - white, walnut 2012


Tea pot,  1,25 l






Stelton - Arne Jacobsen Teapot since 1967


Tea pot, 1,25l


Stelton - Arne Jacobsen/Paul Smith Teapot (1967/2010)


Potter Tea pot, soft black 1,2



Stelton - Potter Tea Pot Jehs/Laub 2008


Dot Tea Pot - Brown


Stelton - Dot Tea Pot Brown Paul Smith 2012




TULIP teburk vit



Indiska - Tulip teepurkki/teburk/ tea tin





LALI teburk multi



Indiska - Lali tea tin





DRAGON XL mugg rosa



Indiska - Dragon XL cup






Indiska - Plain Tea Cup



Tea ?





(Pics/Sources: wikipedia, pinterest, stelton, indiska, www.tonfisk-design.fi, google, Le Creuset, Georg Jensen, Eva Solo, Finnish Design Shop, Alessi, www.femkeroefs.nl)



















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti